Bezienswaardigheden in Toledo

De stad Toledo heeft door zijn verleden als hoofdstad van Spanje een rijke hoeveelheid aan fraaie bezienswaardigheden. Veel van deze bezienswaardigheden stammen uit de middeleeuwen en de renaissance. In wezen is het gros van de interessante gebouwen, monumenten en andere bezienswaardigheden in Toledo in die periodes gebouwd.

Op deze pagina bieden we informatie over bezienswaardigheden in Toledo die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn. Omdat Toledo vrij compact is, is het niet zo lastig om een vrij groot deel van deze hoogtepunten in Toledo te bewonderen binnen een vrij korte tijd.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Toledo bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Toledo.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Toledo
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Toledo via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Toledo via Tiqets

Kathedraal van Toledo

De eeuwenoude ‘Catedral de Santa María de Toledo’ is een imposante verschijning in de binnenstad van Toledo. Tussen de dertiende en veertiende eeuw werd deze in gotische stijl opgetrokken kathedraal gebouwd op de plek waar eens een Moorse moskee stond. De opdracht tot het bouwen van een kathedraal van deze omvang werd gegeven door Fernando III van Castilië. De leiding qua architectuur staat op naam van Petrus Petri ‘Pedro Perez’, die er ook begraven ligt. Later werd dit afgemaakt door verschillende opvolgers. De kunstenaars Rodrigo Alemán, Petit Juan en Diego Copín de Holanda zijn verantwoordelijk voor het altaar met de prachtige tabernakel. Hun beeldhouw- en houtsnij kunsten worden nog altijd geprezen. Andere prachtige kunstwerken binnen de kathedraal van Toledo bevinden zich onder andere in de ‘Capilla Mozarabe’ de rechter toren, in de ‘Sacristía’ de linker toren en dan is er nog de hoofdkamer ‘Sala de capítulo’ waar alle portretten van de aartsbisschoppen van Toledo zijn vereeuwigd. Alles in deze kamer bestaat uit met de hand gemaakte kunst met veel oog voor detail. Johannes van Bougondië heeft hier veel inspirerend werk achtergelaten.

Kathedraal van Toledo

Iglesia de Santo Tomé

De redelijk ingetogen kerk ‘Iglesia de Santo Tomé’ heeft grootse kunstwerken in huis. Veel bezoekers zijn dan ook behoorlijk onder de indruk. Met name het werk ‘El Buenro del Conde de Orgaz’ van El Greco geniet veel aanzien. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je ziet. Het is een in maniëristische stijl geschilderd stuk die de begrafenis van de graaf van Orgaz weerspiegelt. Iglesia de Santa Tomé werd aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd. En in de jaren daarna hebben er verschillende aanpassingen en hervormingen plaatsgevonden. De kerk zoals wij die vandaag kunnen bewonderen, bestaat uit verschillende kapellen, het graf van heer Orgaz, kunstwerken van Goya, Picasso en El Greco en heel veel uitmuntende sculpturen.

Alcázar

Het hoogste punt van de Spaanse stad Toledo wordt gekenmerkt door het eeuwenoude fort Alcázar. Al in de derde eeuw werd hier vesting gebouwd die als zetel van het Romeinse gezag diende. Later werd dit een paleis van de Visigoten en vervolgens werd het in bezit genomen door de Arabische heersers in de achtste eeuw. Destijds stond Toledo bekend als ‘Tolaitola’ en Alcázar droeg de naam ‘Al-Quasaba of Al Qasr’. Pas in de elfde eeuw, na de verovering van Toledo door Alfonso VI, kwam het weer in handen van de Spanjaarden en werd het gebruikt als militair fort. Karel V zag in het prachtige bouwwerk meer potentie en liet het verbouwen tot koninklijk paleis.
Inmiddels heeft het Alcázar opnieuw een nieuwe bestemming, namelijk die als Militair Museum. De één-en-twintig kamers laten je allerlei historische voorwerpen zien die onderverdeeld zijn in dertien thema’s. Daarnaast is er ook nog een bibliotheek aanwezig.

Alcázar

Sinagoga del Tránsito

De in Moorse stijl opgetrokken synagoge van Toledo staat bekend als ‘Sinagoga del Tránsito’. Het werd in de veertiende eeuw gebouwd in opdracht van Samuel ha-Leví, een Joodse adviseur van Pedro I van Castilië. Er werd uitzonderlijk toestemming gegeven tot het bouwen van een synagoge, waarmee Pedro I de Joodse gemeenschap dankt voor hun steun en loyaliteit in hun strijd voor het herstel van Toledo. Veel van de daarna gebouwde synagogen zijn geïnspireerd op dit gebouw in Toledo. Nog altijd kenmerkt de Sinagoga del Tránsito de Joodse wijk van Toledo. Inmiddels is het monumentale gebouw in gebruik als Sefardisch museum. Sinds 1971 kan men hier genieten van fraaie Oosterse architectuur, kunstige decoraties en verschillende archeologische en etnografische voorwerpen.

Ermita del Cristo de la Luz

De Moorse architectuur in Toledo is op verschillende plaatsen nog duidelijk zichtbaar. Zo ook in de ‘Ermita del Cristo de la Luz of Mesquita del Cristo de La Luz’, een moskee die eens toebehoorde aan de invloedrijke familie Banū I-Hadīdī. ‘Cristo de la Luz’ is zelfs benoemd tot oudste monument van Toledo. Omstreeks de twaalfde eeuw werden er christelijke kenmerken aan de voormalige moskee toegevoegd, zoals het kruis op dak. Aan de binnenzijde van de ‘Ermita del Cristo de la Luz’ kun je duidelijk zien dat het bouwwerk rust op een aantal pilaren. Inmiddels wordt het gebouw, wat ook wel bekend staat als moskee ‘Bad-al-Mardum’, gezien als complexe kunst met een verwijzing naar de culturele geschiedenis van de stad Toledo.

Ermita del Cristo de la Luz

Plaza de Zocodover

Het bekende plein ‘Plaza de Zocodover’ is zowel bij de lokale bevolking als de toeristen erg geliefd. Het plein is dan ook sinds jaar en dag belangrijk geweest in het dagelijkse leven. Zowel feestelijkheden, handel in vee als berechtingen werden hier dagelijks uitgevoerd. Via de monumentale stadspoort ‘Arco de la Sangre’ zijn in het verleden veel hoogwaardigheidsbekleders gepasseerd die de stad Toledo kwamen bezoeken. Tegenwoordig is de poort voor iedereen toegankelijk en zijn het vooral de feestelijkheden die hier boventoon op de Plaza de Zocodover voeren. In de directe omgeving bevindt zich de historische binnenstad met al haar bezienswaardigheden.

Puerta del Sol

De stadspoort ‘Puerta del Sol’ behoort tot één van de belangrijkste toegangswegen van de stad Toledo. Althans, zo was dat vroeger. De poort werd waarschijnlijk gebouwd in veertiende eeuw. In de architectuur zie je duidelijk de veelvoorkomende Mudejar bouwstijl terugkomen. Puerta del Sol vormt de directe verbinding naar de Calle Carretas, waar je nog een poort tegenkomt. Dit is ‘Puerta de Alarcones, een nationaal monument. Boven de Puerto del Sol zie je het embleem wat refereert aan de kathedraal. Andere prachtige stadspoorten van Toledo zijn Puerta Nueva de Bisagra, Puerta Antigua Bisagra, Puerta Alcantara en Puerta Cambrón.

Puerta del Sol

Puente de San Martín

De middeleeuwse brug ‘Puente de San Martín’ is een parel van de stad Toledo. De brug San Martín maakt een snelle verbinding mogelijk tussen het westelijke deel van de oude stad Toledo en Puente de Alcántara in het oosten. De ruim veertig meter overspanning van de brug is verdeeld over vijf bogen. Het uitzicht vanaf de Puente de San Martín is zeker een bezoekje waard.

Puente de San Martín

Monasterio de San Juan de los Reyes

Aan de rechter oever, niet ver van de rivier de Taag, bevindt zich het klooster ‘Monasterio de San Juan de los Reyes’. Dit schitterende bouwwerk werd oorspronkelijk gebouwd als koninklijk mausoleum. De opdracht hiertoe was afkomstig van koningin Elizabeth I van Castilië en de uitvoering staat op naam van Juan Guas. De architectuur laat zich omschrijven als Isabelline-gotisch, een stijl die destijds door de katholieke monarchen werd aangedragen. Later werd het gebouw ook een monument ter herdenking van de prestaties van de katholieke monarchen en de geboorte van prins Don Juan in de vijftiende eeuw. Behalve het klooster is er ook een kerk, die ontworpen werd om koninklijke begrafenissen te verzorgen. Het altaarstuk werd gemaakt door Francisco de Comontes.

Monasterio de San Juan de los Reyes

Iglesia de Santiago del Arrabal

De katholieke kerk ‘Iglesia de Santiago del Arrabal’ werd omstreeks de tweede helft van de dertiende eeuw gebouwd. Omdat de kerk werd gebouwd in een voormalige islamitische wijk, wordt vermoed dat het mogelijk staat op funderingen van een moskee. Ook binnen zijn verwijzingen naar de Arabische cultuur te ontdekken die samenvallen met de Mudejar architectuur. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Hand van Fatima’ op rozetten vervaardigd. Het altaarstuk laat vervolgens verschillende scenes uit het leven van Christus zien.

Sinagoga de Santa María la Blanca

De monumentale Sinagoge ‘Santa María la Blanca’ is een charmante erfenis uit het verleden. Je kunt in het bouwwerk een heldere verbinding zien tussen zowel de Joodse, de islamitische en christelijke religies. De ‘Santa María la Blanca’ werd omstreeks het einde van de twaalfde eeuw gebouwd. Maar door de eeuwen heen zijn er verschillende aanpassingen gedaan en werd het uiteindelijk een mengeling van meerdere stijlen. De decoraties, fresco’s en keramische tegelvloeren zijn werkelijk prachtig te noemen.

Sinagoga de Santa María la Blanca

Hospital de Tavera

Ter ere van Johannes de Doper werd het ziekenhuis ‘Hospital de San Juan Bautista’ opgericht. Tegenwoordig staat het gebouw beter bekend als ‘Hospital de Tavera’. Dit keer geen Moorse bouwstijl, maar juist een prachtige Spaanse Renaissance stijl werd toegepast. Kardinaal Juan Pardo Tavera was de initiatiefnemer omtrent dit bouwwerk wat in de zestiende en begin zeventiende eeuw werd gebouwd. Voor hem werd er een graftombe gemaakt door Alonso González de Berruguete, een Spaanse schilder, architect en beeldhouwer. Tegenwoordig is Hospital de Tavera ingericht als museum. Je kunt er onder andere een indrukwekkende collectie tapijten bewonderen en uiteenlopende kunstwerken van meesters als El Greco, Sánchez Coello, Tintoretto, Luca Giodano en Carreño de Miranda.

Hospital de Tavera

Palacio de Galiana

Het noordoostelijk gelegen paleis ‘Palacio de Galiana’ behoorde eens toe aan koning al-Ma’mun. Pas in de zestiende eeuw werd het paleis vernoemd naar de moslimprinses Galiana, dochter van koning Galafre. Het paleis is in handen van verschillende koningen geweest en vervolgens kwam het in het bezit van de monniken van St. Jerome en uiteindelijk werd het via keizerin Eugenia de Montijo verkocht aan de zakenman Alejandro Fernández de Araoz. In de twintigste eeuw werd het paleis grondig verbouwd naar het originele ontwerp. Het paleis met bijbehorende tuin wordt nu gebruikt voor feesten en partijen.

Mirador del Valle

Het allermooiste uitzicht op de Spaanse stad Toleda heb je vanaf de ‘Mirador del Valle’. Dit uitkijkpunt is te vinden aan de Carreterara Circunvalación ten zuiden van de Taag. Vanaf een hoger gelegen heuvel heb je een bijzonder fraai uitzicht op het historische centrum van de stad Toledo. Helemaal achteraan zie je fort Alcázar, de contouren van de kathedraal en natuurlijk de Taag zijn duidelijk zichtbaar vanaf Mirador del Valle.

Mirador del Valle