Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Toledo op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Toledo of Spanje kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Het aantal reisgidsen over Toledo zelf is vrij beperkt. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Als er sprake is van een noodgeval dan bel je het gratis noodnummer 112. Je wordt te woord gestaan door een operator die zowel Spaans als Engels spreekt. Hij of zij verbindt je door naar de juiste hulpdienst. Als je de politie wilt bellen dan kun je ook direct naar 091 bellen.

Drinkwater

Het leidingwater in Toledo is prima drinkbaar. De smaak is wel iets minder neutraal dan wat je in Nederland gewend bent. Je kunt natuurlijk ook altijd mineraalwater uit flessen kopen. Op veel plekken in Toledo kun je zowel halve liters als anderhalve liter flessen met gekoeld of ongekoeld mineraalwater kopen. Per anderhalve liter is het relatief gezien vaak veel voordeliger.

Douane

In principe is er vrij vervoer van goederen binnen de Europese Unie. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld 90 liter wijn, 10 liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden. In Spanje is men niet zo liberaal op het gebied van drugs als in Nederland.Elektriciteit

De stopcontacten in Toledo zijn hetzelfde als in Nederland, waardoor ‘onze’ stekkers er zonder enige problemen in zullen passen. Ook is het voltage hetzelfde, waardoor onze apparaten probleemloos aangesloten kunnen worden op het Spaanse stroomnetwerk.

Excursies en tours regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Toledo bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Toledo.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Toledo
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Toledo via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Toledo via Tiqets

Feestdagen

Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden in Toledo. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren

Fooien

Het personeel dat in Toledo werkzaam is in de horeca of het toerisme is er redelijk aan gewend om fooien te krijgen. Wat dat betreft is Toledo geen uitzondering op andere bestemmingen in Spanje. Het standaard loon van de mensen die je bedienen, je kamer schoonmaken of je als gids rondleiden is vrij laag en de fooien vormen een welkome aanvulling op het loon. Reken je een of meerdere drankjes af? Rond dan af naar boven. Betaal je een restaurantrekening? Tel dan vijf tot maximaal tien procent op bij het totaalbedrag. Kamermeisjes (of jongens) betaal je een tot twee euro per dag. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi. Neem ook hier zo’n 5 tot 10 procent als maatstaf.

Gidsen betaal je meestal per gezelschap. Ben je met z’n vieren, dan betaalt één persoon de fooi namens alle vier de deelnemers. Houd hierbij een tot twee euro per persoon aan. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de inhoud en de duur van het programma. De kwaliteit van de gids (en de chauffeur) mag je natuurlijk in je waardering mee laten wegen. Het is overigens nooit verplicht om een fooi te geven, laten we daar wel duidelijk over zijn.

fooi geven in Toledo

Geld

In Toledo betaal je met de euro. Dus geen gedoe met geld omwisselen bij schimmige geldkantoortjes of dure banken. Je kunt gewoon euro’s uit Nederland meenemen om in Toledo te betalen. Heb je meer contant geld nodig, dan neem je dat gewoon op via de verschillende geldautomaten die je hier in de stad aantreft.
Wil je liever elektronisch betalen? Dat kan op de meeste plekken. Zo worden de Nederlandse bankpassen op veel plekken geaccepteerd om pinbetalingen mee te doen en kun je ook op redelijk wat plekken met creditcards betalen. Mastercard en Visa worden het vaakst geaccepteerd, American Express in de regel wat minder vaak. Redelijk wat winkeliers hanteren wel een minimaal bestedingsbedrag voor het betalen met een creditcard. Vaak ligt die grens op tien euro.

Insecten

In Toledo komen allerlei insecten voor. Het aantal muggen valt enorm mee. Wel heb je vanaf juli te maken met wespen en kun je vrijwel het hele jaar door vliegen zien. De wespen kunnen territoriaal gedrag vertonen en daardoor zich agressief gedragen. In de meeste gevallen doen ze echter helemaal niets zolang je ze maar met rust laat.

Internet

Met een mobiele telefoon kun je via het mobiele netwerk online gaan. Let er wel op hoeveel data je mag gebruiken binnen je bundel. Onze ervaring met mobiel internet in Toledo is dat de dekking niet altijd optimaal is. Ook is de positiebepaling binnen navigatieapps niet altijd even accuraat in Toledo en zit je er weleens net een straat naast.
Net als op zoveel toeristische plekken zijn er in Toledo ook voldoende mogelijkheden om gratis via wifi-netwerken van restaurants, bars en hotels online te gaan. Vaak moet je wel even om de logingegevens vragen.

Roken

In Spanje geldt er een vrij streng rookbeleid. Roken is verboden in afgesloten ruimtes. In bars, restaurants en discotheken mag niet gerookt worden. Ook zijn er geen speciale rookruimtes, want die zijn wettelijk niet toegestaan. Het rookverbod wordt in Spanje vrij streng nageleefd. Op terrassen mag nog wel gerookt worden. Voor sigaretten en shag betaal je nog wel aanzienlijk lagere prijzen dan in Nederland.

Reisdocumenten

Officieel heb je geen paspoort of ID-kaart te gebruiken om naar Toledo te reizen. Het Schengen-verdrag zorgt ervoor dat er in principe vrij gereisd moet kunnen worden tussen Nederland en Spanje. In de praktijk kun je het beste wel een geldig paspoort of een ID-kaart meenemen. Zo kunnen er vanwege terroristische dreiging tijdelijk grenscontroles ingesteld worden en moet je je ook vaak kunnen legitimeren bij het aan boord gaan van het vliegtuig, bij het inchecken van een hotel en op verzoek moet je je ook kunnen legitimeren op straat in Spanje.

Taal

In Toledo is Spaans de schrijftaal, de spreektaal en de officiële taal. Omdat de Spaanse taal hetzelfde is als het Castiliaans is er geen sprake van een aparte regionale taal zoals Catalaans of Baskisch. Sterker nog, er is grote kans dat men je niet begrijpt (of wil begrijpen) als je probeert hier Catalaans te spreken. Met Engels kun je op redelijk wat plekken maar lang niet overal terecht.

Tijdsverschil

Toledo ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. De periodes voor wintertijd en zomertijd lopen ook gelijk. Daarom is er nooit tijdsverschil tussen Toledo en Nederland/België.

Veiligheid

Toledo is een veilige reisbestemming waar de hoeveelheid diefstallen in verhouding tot het aantal toeristen dat er komt alleszins meevalt. Toch moet je ook hier opletten voor zakkenrollers en andere soort dieven. Gebruik een kluis in je accommodatie als die aanwezig is en laat geen dure spullen onbeheerd achter. Zorg ervoor dat je handtas, mobiele telefoon en portemonnee lastig te bereiken zijn voor zakkenrollers.