Musea in Toledo

Museumliefhebbers kunnen in Toledo kiezen uit verschillende musea. Zo zijn er kunstmusea, historische musea en een aantal musea die over uiteenlopende onderwerpen gaan zoals wapens en kaas. Leuk is dat je zowel sporen van de Visigotische, de Moorse, de joodse en de Spaanse cultuur zult ontdekken in de musea van Toledo.

Op deze pagina hebben we een aantal musea beschreven die volgens ons het bezoeken waard kunnen zijn. Persoonlijke smaken en voorkeuren zijn natuurlijk mede bepalend voor de beleving in een museum.Museo de Santa Cruz

In een voormalig zestiende eeuws ziekenhuis is tegenwoordig het ‘Museo de Santa Cruz’ gevestigd. Dit museum laat met name de geschiedenis van de mensheid zien door middel van kunst. Zo zijn hier prachtige werken van El Greco, Alberto Sánchez en Luis Tristán te bewonderen, maar ook is er een collectie met archeologische stukken, sieraden, aardewerk en meubels die afkomstig zijn uit de vijftiende en zestiende eeuw. De binnenplaats met galerij van het ziekenhuis Santa Cruz is eveneens prachtig te noemen. Het ziekenhuis werd aan het eind van de vijftiende eeuw gebruikt om verbannen- en weeskinderen op te vangen.

Museo de Santa Cruz

Taller del Moro

In het centrum van de stad kun je het museum ‘Taller del Moro’ bezoeken. Dit museum, wat vrij vertaald werkatelier van de Moren betekent, biedt je de kans om kennis te maken met de Mudéjar kunst en handwerken uit de veertiende- en vijftiende eeuw. Met name de keramiek collectie en de houten ambachten zijn spectaculair te noemen, zeker voor die tijd.

Casa-Museo de El Greco

De Griekse kunstenaar Doménikos Theotokópoulos staat beter bekend als El Greco. Deze schilder, achitect en uitmuntende beeldhouwer werd in het jaar 1541 op het eiland Kreta geboren. Na rondgetrokken te hebben via Venetië naar Rome, kwam hij uiteindelijk op zes-en-dertig jarige leeftijd aan in Toledo. Hier maakte hij een aantal opmerkelijke werken die hem veel status opleverden. Zijn expressionistische stijl bleef niet onopgemerkt en wordt nog altijd gezien als voorloper van kubisme en expressionisme. Zijn meest bekende en besproken werk is ‘De begrafenis van de graaf van Orgaz’ die in de kerk ‘Iglesia de Santo Tomé’ in Toledo hangt. Het Casa-Museo de El Greco, dat in 1911 open ging, presenteert veel van zijn werk. Het museum is gevestigd in een zestiende eeuws pand die verbonden is aan een pand uit de twintigste eeuw. Behalve kunst van El Greco, meubelstukken en aardewerk, zijn er ook enkele werken van andere kunstenaars te bewonderen.

Casa-Museo de El Greco

Museo del Queso Manchego

De bekendste en misschien ook wel lekkerste schapenkaas van Spanje is Manchego. In Toledo is er zelfs een museum over deze kaas opgericht. Museo del Queso Manchego is te vinden in het historische centrum van de stad. Liefhebbers kunnen hier alles te weten komen over de geschiedenis van de kaas, het traditionele productieproces en niet onbelangrijk, de smaaktest. In de winkel van het museum kun je vervolgens wat lekkers kopen voor thuis.

Museo de La España Mágica

Op een bijzondere manier kun je in het ‘Museo de la España Mágica’ een wandeling door de tijd maken. Het museum heeft verschillende voorwerpen, teksten, tekens en symbolen verwerkt die onderdeel zijn geweest van legendes, tradities, bijgeloof en douanedepots. Je maakt middels deze voorwerpen op magische wijze kennis met het verleden en je ervaart hoe onze voorouders beïnvloed zijn geweest in hun denkwijze, geloof en overtuigingen. Voor extra spanning en sensatie is dit museum ook geopend voor nachtwandelingen.

Museo Sefardí

Aan de Calle Samuel Levi bevindt zich een Joods museum, namelijk Museo Sefardí. Dit museum laat de bezoekers kennis maken met de prachtige architectuur van een historische synagoge. Synagoge del Transito of synagoge Samuel ha-Levi is een erfenis uit de veertiende eeuw. Het werd in opdracht van koning Pedro I gebouwd om de Joodse gemeenschap te bedanken voor hun inzet en loyaliteit tijdens het herstel van de stad Toledo. In de vijf ruimtes van Museo Sefardí worden uiteenlopende thema benoemd. Bijvoorbeeld: De Joden in het Oude Oriënt – De joden in de Romeinse en Visigotische tijden – De Joden in de christelijke koninkrijken.

Museo Sefardí

Museo de la Tortura

Het Martelmuseum van Toledo is te vinden aan de Calle Alfonso X el Sabio. ‘Museo de la Tortura’ laat verschillende martelwerktuigen en instrumenten zien zoals die tijdens de Spaanse Inquisitie werden toegepast. Denk hierbij aan pijnbanken, wapens, maskers en de guillotine. De ruimtes waarin de collecties worden gepresenteerd komen geheel ten goede aan je beeldvorming. Voor jonge bezoekers kan het nogal heftig zijn.

Museo del Ejército

Het militaire museum ‘Museo del Ejército’ is gevestigd in het hooggelegen Alcázar. Dit fort, waarvan de oudste fundamenten uit de derde eeuw stammen, is vooral bekend door de Spaanse burgeroorlog in 1936. Nu de rust is wedergekeerd kun je er het militair museum bezoeken. Verdeeld over één-en-twintig kamers is er een expositie samengesteld die je kennis laat maken met militaire strategieën, de geschiedenis van Spanje en sociale en culturele onderwerpen.

Museo del Ejército