Toledo voor beginners - d Nederlandstalige reisgids voor de prachtige Spaanse stad Toledo

Toledo | bezienswaardigheden | musea | Toledo bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Toledo

Toledo heeft volgens de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger een koud steppeklimaat (type BSk). Dat betekent niet dat het in Toledo koud is. Integendeel, de zomermaanden in Toledo zijn ronduit heet en de winterperiode is vrij mild te noemen. Toledo is echter op basis van de criteria niet warm genoeg om voor een warm steppeklimaat (Type BSh). Daarvoor is een langjarig gemiddelde voor de etmaaltemperatuur voor nodig van tenminste 18 graden Celsius. In het geval van Toledo is die 'slechts' 15,8 graden Celsius. Kenmerkend voor het weer in Toledo is dat het vrij droog is, waarbij de zomermaanden juli en augustus nog droger zijn.

Toledo bezienswaardigheden

De rijke geschiedenis van Toledo heeft ervoor gezorgd dat de stad veel monumenten, musea en bezienswaardigheden telt.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Toledo op een rijtje gezet:
Toledo bezienswaardigheden top 10

Milde winters

Toledo heeft twee hoofdseizoenen met daartussen twee betrekkelijk korte tussenseizoen. De winter begint in zo halverwege november en duur tot half maart. Winters weer zul je niet zo snel meemaken in Toledo. Een sneeuwdek in Toledo? Het gebeurt weleens. Zo af en toe valt er eens een keertje sneeuw in Toledo. De kans dat die sneeuw er een dag later nog ligt is echter klein. Ook de kans dat het meerdere keren per winter sneeuwt in Toledo is niet al te groot. Dat komt vooral omdat de winters vrij mild zijn in Toledo. Reken op maximumtemperaturen die gemiddeld zo rond de 10 tot 15 graden liggen. 's Nachts is het gemiddeld enkele graden boven nul, maar nachtvorst en zeker vorst aan de grond kunnen voorkomen. Tijdens de koelste nachten is matige vorst zelfs ook nog mogelijk.

Warme zomers

De zomers zijn warm in Toledo met vooral in de maanden juli en augustus ook redelijk wat dagen en periodes dat het woord 'heet' de lading beter dekt dan wanneer je het over 'warm' zou hebben. De zomer begint pakweg eind mei, begin juni en duurt meestal tot het einde van september. Het kwik loopt dan overdag flink op. Dagen met maximumtemperaturen onder de 25 graden Celsius komen in de zomer bijna niet voor. In september en juni is het gemiddeld ongeveer 26 tot 30 graden Celsius. In de warmste maanden juli en augustus is het vrijwel dagelijks tenminste 30 graden. Uitschieters richting de 40 graden en zelfs daarboven zijn goed mogelijk. Omdat Toledo centraal in Spanje ligt dalen de temperaturen vaak wel tot onder de twintig graden. Stenen houden warmte vaak vrij lang vast, waardoor het 's avonds wel vrij lang zwoel kan zijn.

Behalve dat het in de zomer warm tot zeer warm is in Toledo, is het ook droog in de stad. In juli en augustus regent het gemiddeld slechts een paar millimeter per maand. In september en juni is dat ongeveer 15 tot 30 millimeter per maand.

Tussenseizoenen

In Toledo mag je half maart tot eind mei en de maanden oktober en een groot deel van november als tussenseizoenen beschouwen. Zo zie je na september de gemiddelde temperaturen vrij snel dalen. Toch kan het ook in oktober weleens zomers warm zijn. Het voorjaar duurt iets langer. De temperatuur heeft wat meer tijd nodig om op te bouwen richting de zomerse waarde van 25 graden Celsius. Toch kan het zelfs in maart en zeker in april al zomers warm zijn. De maand mei laat van jaar tot jaar een verschillend beeld zien. Soms is deze maand ronduit zomers en warm, soms is het meer wisselvallig en voor lokale begrippen aan de koele kant. Voor reizigers die wat langer vooruit willen boeken is dit een wat meer onvoorspelbare periode als het op het weer in Toledo aankomt.

Neerslag

De kans dat je in Toledo een nat pak haalt is kleiner dan in Nederland. In een kalenderjaar valt er gemiddeld ongeveer 320 tot 370 millimeter regen. Dat is minder dan de helft van wat er in Nederland uit de lucht komt. Ook in Toledo zie je wel dat het neerslagpatroon wat grimmiger wordt. De langjarige klimaatstatistieken zijn nog steeds wel een goede graadmeter, doch zie je steeds vaker dat een maand duidelijk natter of droger is dan wat de statistieken uit het verleden ons laten zien. In het geval van Toledo zie je dat het vaker voorkomt dat het wat droger is en dat de drogere periode langer duurt dan gebruikelijk. Hierdoor kan er droogte en watertekort ontstaan.

Klimaattabel voor Toledo

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, aantal dagen met neerslag en hoeveelheid neerslag per maand weer zoals ze over een recente periode van dertig jaar geregistreerd zijn voor de stad Toledo. Deze statistieken kunnen niet als weersverwachting gezien worden, maar als een indicatie van hoe het weer gemiddeld in een bepaalde periode is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 11 C 2 C 5 uur 13 dagen 31 mm n.v.t.
februari 13 C 3 C 6 uur 13 dagen 31 mm n.v.t.
maart 16 C 5 C 6 uur 11 dagen 32 mm n.v.t.
april 18 C 7 C 8 uur 12 dagen 39 mm n.v.t.
mei 23 C 11 C 9 uur 10 dagen 44 mm n.v.t.
juni 28 C 15 C 10 uur 8 dagen 24 mm n.v.t.
juli 33 C 18 C 12 uur 5 dagen 7 mm n.v.t.
augustus 32 C 18 C 11 uur 4 dagen 9 mm n.v.t.
september 28 C 15 C 8 uur 7 dagen 18 mm n.v.t.
oktober 21 C 10 C 7 uur 10 dagen 48 mm n.v.t.
november 14 C 5 C 5 uur 12 dagen 39 mm n.v.t.
december 11 C 3 C 4 uur 13 dagen 41 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Omdat het zelden serieus koud is en er geen echt natte maanden zijn, kun je het hele jaar door naar Toledo reizen. Je komt hier meestal niet om aan het zwembad te gaan liggen, maar voor de vele bezienswaardigheden die de stad telt. Wij zouden de periode van half juli tot half september niet kiezen als het niet nodig is. Vooral de maanden juli en augustus zijn warm in Toledo en naar onze mening vaak te warm voor een relaxte stedentrip. De ideale reisperiodes zijn van half september tot eind oktober en van begin april tot half juni. Natuurlijk is er dan wat meer kans op regen en is het niet gegarandeerd zomers warm. De kans dat je lijdt onder hitte is dan echter ook een stuk kleiner.

Omdat de maanden april, mei, juni, september en oktober de beste maanden zijn voor een vakantie in Toledo betekent dit ook dat de prijzen van hotelkamers, B&B's en appartementen dan hoger liggen dan tijdens de andere maanden. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Meer info over Toledo

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Toledo:
Toledo in n dag
Toledo informatie
Toledo informatie
Toledo weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Toledo
fotoverslag van Toledo

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy