Het weer in Toledo

Toledo heeft volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger een koud steppeklimaat (type BSk). Dat betekent niet dat het in Toledo koud is. Integendeel, de zomermaanden in Toledo zijn ronduit heet en de winterperiode is vrij mild te noemen. Toledo is echter op basis van de criteria niet warm genoeg om voor een warm steppeklimaat (Type BSh). Daarvoor is een langjarig gemiddelde voor de etmaaltemperatuur voor nodig van tenminste 18 graden Celsius. In het geval van Toledo is die ‘slechts’ 15,8 graden Celsius. Kenmerkend voor het weer in Toledo is dat het vrij droog is, waarbij de zomermaanden juli en augustus nog droger zijn.Milde winters

Toledo heeft twee hoofdseizoenen met daartussen twee betrekkelijk korte tussenseizoen. De winter begint in zo halverwege november en duur tot half maart. Winters weer zul je niet zo snel meemaken in Toledo. Een sneeuwdek in Toledo? Het gebeurt weleens. Zo af en toe valt er eens een keertje sneeuw in Toledo. De kans dat die sneeuw er een dag later nog ligt is echter klein. Ook de kans dat het meerdere keren per winter sneeuwt in Toledo is niet al te groot. Dat komt vooral omdat de winters vrij mild zijn in Toledo. Reken op maximumtemperaturen die gemiddeld zo rond de 10 tot 15 graden liggen. ’s Nachts is het gemiddeld enkele graden boven nul, maar nachtvorst en zeker vorst aan de grond kunnen voorkomen. Tijdens de koelste nachten is matige vorst zelfs ook nog mogelijk.

Warme zomers

De zomers zijn warm in Toledo met vooral in de maanden juli en augustus ook redelijk wat dagen en periodes dat het woord ‘heet’ de lading beter dekt dan wanneer je het over ‘warm’ zou hebben. De zomer begint pakweg eind mei, begin juni en duurt meestal tot het einde van september. Het kwik loopt dan overdag flink op. Dagen met maximumtemperaturen onder de 25 graden Celsius komen in de zomer bijna niet voor. In september en juni is het gemiddeld ongeveer 26 tot 30 graden Celsius. In de warmste maanden juli en augustus is het vrijwel dagelijks tenminste 30 graden. Uitschieters richting de 40 graden en zelfs daarboven zijn goed mogelijk. Omdat Toledo centraal in Spanje ligt dalen de temperaturen vaak wel tot onder de twintig graden. Stenen houden warmte vaak vrij lang vast, waardoor het ’s avonds wel vrij lang zwoel kan zijn.

Behalve dat het in de zomer warm tot zeer warm is in Toledo, is het ook droog in de stad. In juli en augustus regent het gemiddeld slechts een paar millimeter per maand. In september en juni is dat ongeveer 15 tot 30 millimeter per maand.

Het weer in Toledo

Tussenseizoenen

In Toledo mag je half maart tot eind mei en de maanden oktober en een groot deel van november als tussenseizoenen beschouwen. Zo zie je na september de gemiddelde temperaturen vrij snel dalen. Toch kan het ook in oktober weleens zomers warm zijn. Het voorjaar duurt iets langer. De temperatuur heeft wat meer tijd nodig om op te bouwen richting de zomerse waarde van 25 graden Celsius. Toch kan het zelfs in maart en zeker in april al zomers warm zijn. De maand mei laat van jaar tot jaar een verschillend beeld zien. Soms is deze maand ronduit zomers en warm, soms is het meer wisselvallig en voor lokale begrippen aan de koele kant. Voor reizigers die wat langer vooruit willen boeken is dit een wat meer onvoorspelbare periode als het op het weer in Toledo aankomt.

Neerslag

De kans dat je in Toledo een nat pak haalt is kleiner dan in Nederland. In een kalenderjaar valt er gemiddeld ongeveer 320 tot 370 millimeter regen. Dat is minder dan de helft van wat er in Nederland uit de lucht komt. Ook in Toledo zie je wel dat het neerslagpatroon wat grimmiger wordt. De langjarige klimaatstatistieken zijn nog steeds wel een goede graadmeter, doch zie je steeds vaker dat een maand duidelijk natter of droger is dan wat de statistieken uit het verleden ons laten zien. In het geval van Toledo zie je dat het vaker voorkomt dat het wat droger is en dat de drogere periode langer duurt dan gebruikelijk. Hierdoor kan er droogte en watertekort ontstaan.